ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ολες οι ερωτήσεις έχουν τουλάχιστον μία απάντηση.Στα θέματα που αφορούν την πρόληψη και την διάγνωση του καρκίνου του Μαστού υπάρχουν πολλές και όλες σημαντικές.Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές και τις απαντήσαμε με βάσει την πείρα μας τις σύγχρονες οδηγίες και Βιβλιογραφία. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε που δεν περιλαμβάνονται περιμένουμε να μας τις στείλετε και θα έχουμε μία απάντηση για σας.

 

 

Ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά σε ηλικία 40 ετών και να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τα 65. Απο τα 65 έως τα 75 συνεχίζεται ο έλεγχος κάθε 2 χρόνια Σε ηλικία 35 ετών μπορεί να γίνει μία πρώτη (αναφοράς) μαστογραφία, κατά προτίμηση ψηφιακή, λόγω μικρότερης ακτινοβολίας και καλύτερης απόδοσης στους πυκνούς νεανικούς μαστούς.Γυναίκες από 30 ετών είναι χρήσιμο να μελετώνται με υπέρηχους ειδικά πριν από εγκυμοσύνη η τοποθέτηση προθεμάτων σιλικόνης.

Η ψηφιακή μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία κατά 30-40% της συμβατικής με φίλμ .Ανιχνεύει μικρότερες βλάβες και μικρότερες ασβεστώσεις που συνοδεύουν πρώιμο καρκίνο του μαστού. Η μελέτη DMIST επιβεβαίωσε τα πλεονεκτήματά της, συνιστώντας σε όλες τις γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση και μικρότερες από 50 ετών κατά προτεραιότητα να την χρησιμοποιούν.

Ναί. Η ψηφιακή μαστογραφία που χρησιμοποιεί ανιχνευτή (full field panel) από σελήνιο η σιλικόνη εμφανίζει τα πλεονεκτήματα της τεχνικής στο μέγιστο βαθμό . Η πλέον τελευταία εξέλιξη της η Τομοσύνθεση είναι πλέον ακριβής διότι σαρώνοντας τους μαστούς με τομές ενός χιλιοστού επιτρέπει την ανίχνευση μικρών ύποπτων βλαβών που συχνά κρύβονται σε πυκνές περιοχες μαστού.

Ορισμένοι μαστογράφοι χρησιμοποιούν κασέτες φωσφόρου (ψηφιοποιητές) και έμμεσα δημιουργούν με ψηφιοποίηση εικόνες που υπολείπονται στην ανίχνευση βλαβών και δεν καταγράφουν ικανοποιητικά τις μικροασβεστώσεις, χρησιμοποιώντας επίσης περισσότερη ακτινοβολία.

Η μόνη διασφάλιση είναι ο απεικονιστής μαστού που διαβάζει τις μαστογραφίες να είναι έμπειρος και αυτό εξασφαλίζεται όταν γνωματεύει τουλάχιστον 4000 μαστογραφίες ετησίως . Σε προληπτικούς μαστογραφικούς ελέγχους το διπλό διάβασμα από ένα δεύτερο ακτινολόγο, η χρησιμοποίηση συστήματος ηλεκτρονικής ανίχνευσης CAD αυξάνει το ποσοστό ανίχνευσης πρώιμου μάλιστα καρκίνου κατά 20%. Η χρησιμοποίηση μαστογράφου με Τομοσύνθεση αυξάνει την ευαισθησία της μαστογραφίας ειδικά σε δύσκολους και επικίνδυνους μαστούς όπως είναι οι πυκνοί.

Συνήθως, η μαστογραφία δεν πονάει, με την προϋπόθεση η εξέταση να γίνεται από έμπειρο τεχνολόγο και την 7η- 12η ημέρα του κύκλου της γυναίκας που ο μαστός είναι ακόμα σε φάση ηρεμίας . Η αποφυγή του καφέ που έχει ορμονική δράση τις τελευταίες πρίν την εξέταση ημέρες βοηθά σημαντικά . Τέλος, η χρήση ενός ειδικού καλύμματος με την ονομασία MammoPad που πρόσφατα χρησιμοποιείται και στο Κέντρο Διάγνωσης παθήσεων Μαστού μειώνει κατά 50% την ενόχληση στη μαστογραφία .Ζητείστε το.

Οι υπέρηχοι υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιούνται συχνά για να διευκρινίσουν μαστογραφικά ευρήματα, όταν το κρίνει απαραίτητο ο απεικονιστής μαστού. Χρησιμοποιούνται, επίσης, συμπληρωματικά σε υψηλού κινδύνου γυναίκες με πυκνούς μαστούς μαστογραφικά κατηγορίας 3 και 4 Χρησιμοποιούνται επίσης εναλλακτικά τής μαστογραφίας σε νέες γυναίκες μικρότερες απο 40 ετών ειδικά με τους καινούργιους αυτόματους υπέρηχους μαστού που επιτρέπουν σε μικρό χρόνο εξέτασης μελέτη και των δύο μαστών με τρισδιάστατους υπέρηχους υψηλής ευκρίνειας.

Είναι μια καινούργια τεχνική στους υπέρηχους που επιτρέπει να ξεχωρίζει ένα καλοήθες ογκίδιο από τις ύποπτες για κακοήθεια βλάβες, μετρώντας την ελαστικότητά της ποιοτικά άλλα και ποσοτικά σήμερα με την τελευταία εξέλιξη την ελαστογραφία εγκαρσίου κύματος . Οι καρκίνοι εμφανίζουν αυξημένη σκληρότητα >από 70 μονάδες κιλοπασκάλ και ταχύτητα κύματος >από 2cm/secΜε την ελαστογραφία μπορούν να μειωθούν μη απαραίτητες βιοψίες σε καλοήθεις βλάβες που μπορούν απλώς να παρακολουθηθούν.H μέθοδος εφαρμόζεται με τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα στο χαρακτηρισμό όζων του θυρεοειδούς.

Είναι βλάβες μικρού μεγέθους που δεν είναι ψηλαφητές και ανιχνεύονται συνήθως σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο αλλά και σε screening αυτόματο υπέρηχο. Η βιοψία τους γίνεται είτε χειρουργικά με εντοπισμό με συρμάτινο οδηγό, είτε με διαδερμική βιοψία με mammotomo και καθοδήγηση από μαστογράφο, είτε με υπέρηχους όταν είναι υπερηχοτομογραφικά ορατές. Αψηλάφητες βλάβες που είναι ορατές μόνο σε μαγνητικούς μαστογράφους εντοπίζονται μόνο σε αυτούς εκτός αν οι βλάβες ανιχνεύονται με υπέρηχους.

Τα καινούργια μηχανήματα οστεοπόρωσης επιτρέπουν όχι μόνο την μέτρηση οστικής πυκνότητας BMD σε διάφορες περιοχές του σώματος, αλλά επιτρέπουν ανίχνευση καταγμάτων στην σπονδυλική που είναι σιωπηλά και αποτελούν σοβαρό προγνωστικό δείκτη για καινούργιο σοβαρότερο κάταγμα. Επιτρέπουν επίσης ανίχνευση ασβεστώσεων στην κοιλιακή αορτή που είναι προγνωστικός παράγοντας για καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιτρέπουν τη μέτρηση οστικής πυκνότητας με 30% λιγότερη ακτινοβολία και σε χρόνο 10 δευτερολέπτων, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης συνολικά. Επιτρέπουν τρισδιάστατη (3D) μελέτη του ισχίου, εκτιμώντας τη βιομηχανική αντοχή του ισχίου. Επιτρέπουν τον αυτόματο υπολογισμό του FRAX score σε μία εξέταση που βοηθά στην απόφαση χορήγησης η όχι αγωγής υπολογίζοντας ακριβώς το ρίσκο ενός οστεοπωριτικού κατάγματος.

Είναι βλάβες μικρού μεγέθους που δεν είναι ψηλαφητές και ανιχνεύονται συνήθως σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο αλλά και σε screening αυτόματο υπέρηχο. Η βιοψία τους γίνεται είτε χειρουργικά με εντοπισμό με συρμάτινο οδηγό, είτε με διαδερμική βιοψία με mammotomo και καθοδήγηση από μαστογράφο, είτε με υπέρηχους όταν είναι υπερηχοτομογραφικά ορατές. Αψηλάφητες βλάβες που είναι ορατές μόνο σε μαγνητικούς μαστογράφους εντοπίζονται μόνο σε αυτούς εκτός αν οι βλάβες ανιχνεύονται με υπέρηχους.

H Τομοσύνθεση είναι μία καινούργια τεχνική που επιτρέπει την ανίχνευση μικρών καρκίνων του μαστού που δεν είναι εμφανείς λόγω αυξημένης πυκνότητας του ινοαδενικού στρώματος.Σαρώνοντας τούς μαστούς με τομές 1 χιλιοστού αναδεικνύονται καρκίνοι που θα μπορούσαν να ανιχνευθούν μόνο αν είχε γίνει και υπέρηχος συμπληρωματικά.Υπάρχουν αυτήν την στιγμή μόνο 3 ψηφιακοί μαστογράφοι που διθέτουν τεχνική τομοσύνθεσης και ο πλέον πρόσφατα τοποθετημένος στο Κέντρο διάγνωσης παθήσεων Μαστού.
H χρησιμοποίηση των υπερήχων προληπτικά σε συνδυασμό με την μαστογραφία φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο πρόγραμμα πρόληψης που θα εφαρμόζεται τα επόμενα χρόνια λόγω της αποτελεσματικότητας του που επιβεβαιώθηκε στη πολυκεντρική μελέτη ACRIN 6666 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στίς ΗΠΑ.
Η χρήση ως εκ τούτου αυτομάτων συστημάτων Υπερήχων που θα κάνουν την εξέταση στο λιγότερο δυνατό χρόνο χωρίς να μειώνεται η ευαισθησία τους ήταν επιβεβλημένη. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 μία ακόμα πρωτιά για το Κέντρο διάγνωσης παθήσεων μαστού η λειτουργία του αυτόματου υπέρηχου μαστού ASBV2000 τής SIEMENS θα καλύψει αυτήν την ανάγκη για την χώρα μας

Το κέντρο

Το Κέντρο του ακτινοδιαγνωστή Σπύρου Λαζάρου είναι ένας one stop diagnosis χώρος που χρησιμοποιεί την πλέον καινοτόμο τεχνολογία σήμερα στο πεδίο της Πρόληψης και της Διάγνωσης των Παθήσεων του Μαστού και της Οστεοπόρωσης

Επικοινωνία

 
 

Κλείσε Ραντεβού