ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ολες οι ερωτήσεις έχουν τουλάχιστον μία απάντηση.Στα θέματα που αφορούν την πρόληψη και την διάγνωση του καρκίνου του Μαστού υπάρχουν πολλές και όλες σημαντικές.Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές και τις απαντήσαμε με βάσει την πείρα μας τις σύγχρονες οδηγίες και Βιβλιογραφία. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε που δεν περιλαμβάνονται περιμένουμε να μας τις στείλετε και θα έχουμε μία απάντηση για σας.

 

 

Ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά σε ηλικία 40 ετών και να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τα 65. Απο τα 65 έως τα 75 συνεχίζεται ο έλεγχος κάθε 2 χρόνια Σε ηλικία 35 ετών μπορεί να γίνει μία πρώτη (αναφοράς) μαστογραφία, κατά προτίμηση ψηφιακή, λόγω μικρότερης ακτινοβολίας και καλύτερης απόδοσης στους πυκνούς νεανικούς μαστούς.Γυναίκες από 30 ετών είναι χρήσιμο να μελετώνται με υπέρηχους ειδικά πριν από εγκυμοσύνη η τοποθέτηση προθεμάτων σιλικόνης.

Η ψηφιακή μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία κατά 30-40% της συμβατικής με φίλμ .Ανιχνεύει μικρότερες βλάβες και μικρότερες ασβεστώσεις που συνοδεύουν πρώιμο καρκίνο του μαστού. Η μελέτη DMIST επιβεβαίωσε τα πλεονεκτήματά της, συνιστώντας σε όλες τις γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση και μικρότερες από 50 ετών κατά προτεραιότητα να την χρησιμοποιούν.

Ναί. Η ψηφιακή μαστογραφία που χρησιμοποιεί ανιχνευτή (full field panel) από σελήνιο η σιλικόνη εμφανίζει τα πλεονεκτήματα της τεχνικής στο μέγιστο βαθμό . Η πλέον τελευταία εξέλιξη της η Τομοσύνθεση είναι πλέον ακριβής διότι σαρώνοντας τους μαστούς με τομές ενός χιλιοστού επιτρέπει την ανίχνευση μικρών ύποπτων βλαβών που συχνά κρύβονται σε πυκνές περιοχες μαστού.

: Η πλέον τελευταία εξέλιξη στη Ψηφιακή Μαστογραφία αφορά τη δημιουργία Συνθετικών εικόνων απο την Τομοσύνθεση επιτρέποντας την μείωση του χρόνου της εξέτασης και την μείωση της ακτινοβολίας κατα 40% λόγω χρησιμοποίησης μόνων τομοσύνθεσης για την δημιουργία των εικόνων.

Η μόνη διασφάλιση είναι ο απεικονιστής μαστού που διαβάζει τις μαστογραφίες να είναι έμπειρος και αυτό εξασφαλίζεται όταν γνωματεύει τουλάχιστον 4000 μαστογραφίες ετησίως . Σε προληπτικούς μαστογραφικούς ελέγχους το διπλό διάβασμα από ένα δεύτερο ακτινολόγο, η χρησιμοποίηση συστήματος ηλεκτρονικής ανίχνευσης CAD αυξάνει το ποσοστό ανίχνευσης πρώιμου μάλιστα καρκίνου κατά 20%. Η χρησιμοποίηση μαστογράφου με Τομοσύνθεση αυξάνει την ευαισθησία της μαστογραφίας ειδικά σε δύσκολους και επικίνδυνους μαστούς όπως είναι οι πυκνοί.

Συνήθως, η μαστογραφία δεν πονάει, με την προϋπόθεση η εξέταση να γίνεται από έμπειρο τεχνολόγο και την 7η- 12η ημέρα του κύκλου της γυναίκας που ο μαστός είναι ακόμα σε φάση ηρεμίας . Η αποφυγή του καφέ που έχει ορμονική δράση τις τελευταίες πρίν την εξέταση ημέρες βοηθά σημαντικά .

Τέλος, η χρήση ενός ειδικού καλύμματος με την ονομασία MammoPad που πρόσφατα χρησιμοποιείται και στο Κέντρο Διάγνωσης παθήσεων Μαστού μειώνει κατά 50% την ενόχληση στη μαστογραφία. Στον καινούργιο μας μαστογράφο 3Dimensions της Hologic το καμπυλωτό πίεστρο που διαθέτει μειώνει κατα 50% τον πόνο και την ενόχληση σε συνδυασμό και με τον μικρότερο χρόνο που χρειάζεται να παραμείνει πιεσμένος ο μαστός στο καινούργιο σύστημα.

Οι υπέρηχοι υψηλής ευκρίνειας χρησιµοποιούνται συχνά για να διευκρινίσουν µαστογραφικά ευρήµατα, όταν το κρίνει απαραίτητο ο απεικονιστής µαστού. Χρησιµοποιούνται, επίσης, συµπληρωµατικά σε υψηλού κινδύνου γυναίκες µε πυκνούς µαστούς µαστογραφικά κατηγορίας 3 και 4 στo σύστηµα BI-RADS µε αρνητική εξέταση µαστογραφίας.

Χρησιµοποιούνται επίσης εναλλακτικά τής µαστογραφίας σε νέες γυναίκες µικρότερες των 40 ετών.

Γυναίκες κάτω από 35 ετών αλλά και στις γυναίκες οι οποίες είναι σε κύηση ή σε φάση γαλουχίας οι υπέρηχοι θεωρούνται εξέταση εκλογής σε περίπτωση ψηλαφητού ευρήµατος στον µαστό. 

Είναι µια καινούργια τεχνική στους υπέρηχους που επιτρέπει να ξεχωρίζει ένα καλοήθες ογκίδιο από τις ύποπτες για κακοήθεια βλάβες, µετρώντας την ελαστικότητά της ποιοτικά άλλα και ποσοτικά σήµερα µε την τελευταία εξέλιξη την ελαστογραφία εγκάρσιου κύµατος . Οι καρκίνοι εµφανίζουν αυξηµένη σκληρότητα >από 70 µονάδες κιλοπασκάλ και ταχύτητα κύµατος >από 2cm/sec. Με την ελαστογραφία µπορούν να µειωθούν µη απαραίτητες βιοψίες σε καλοήθεις βλάβες που µπορούν απλώς να παρακολουθηθούν. H µέθοδος εφαρµόζεται µε τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσµατα στο χαρακτηρισµό όζων του θυρεοειδούς.

Υπάρχει τρισδιάστατη ελαστογραφία µαστού η οποία επιτρέπει την χαρτογράφηση της ελαστικότητας όλου του µαστού που περιλαµβάνεται στην εξέταση και χρησιµοποιείται κύρια σε περιπτώσεις που παρακολουθούνται γυναίκες µε καρκίνο του µαστού για την απάντησή τους στα χηµειοθεραπευτικά που χορηγούνται σε αυτές για την θεραπεία τους.

Είναι βλάβες μικρού μεγέθους που δεν είναι ψηλαφητές και ανιχνεύονται συνήθως σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο αλλά και σε screening αυτόματο υπέρηχο. Η βιοψία τους γίνεται είτε χειρουργικά με εντοπισμό με συρμάτινο οδηγό, είτε με διαδερμική βιοψία με mammotomo και καθοδήγηση από μαστογράφο, είτε με υπέρηχους όταν είναι υπερηχοτομογραφικά ορατές. Αψηλάφητες βλάβες που είναι ορατές μόνο σε μαγνητικούς μαστογράφους εντοπίζονται μόνο σε αυτούς εκτός αν οι βλάβες ανιχνεύονται με υπέρηχους.

Τα καινούργια μηχανήματα οστεοπόρωσης επιτρέπουν όχι μόνο την μέτρηση οστικής πυκνότητας BMD σε διάφορες περιοχές του σώματος, αλλά επιτρέπουν ανίχνευση καταγμάτων στην σπονδυλική που είναι σιωπηλά και αποτελούν σοβαρό προγνωστικό δείκτη για καινούργιο σοβαρότερο κάταγμα. Επιτρέπουν επίσης ανίχνευση ασβεστώσεων στην κοιλιακή αορτή που είναι προγνωστικός παράγοντας για καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιτρέπουν τη μέτρηση οστικής πυκνότητας με 30% λιγότερη ακτινοβολία και σε χρόνο 10 δευτερολέπτων, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης συνολικά. Επιτρέπουν τρισδιάστατη (3D) μελέτη του ισχίου, εκτιμώντας τη βιομηχανική αντοχή του ισχίου. Επιτρέπουν τον αυτόματο υπολογισμό του FRAX score σε μία εξέταση που βοηθά στην απόφαση χορήγησης η όχι αγωγής υπολογίζοντας ακριβώς το ρίσκο ενός οστεοπωριτικού κατάγματος.

Είναι βλάβες μικρού μεγέθους που δεν είναι ψηλαφητές και ανιχνεύονται συνήθως σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο αλλά και σε screening αυτόματο υπέρηχο. Η βιοψία τους γίνεται είτε χειρουργικά με εντοπισμό με συρμάτινο οδηγό, είτε με διαδερμική βιοψία με mammotomo και καθοδήγηση από μαστογράφο, είτε με υπέρηχους όταν είναι υπερηχοτομογραφικά ορατές. Αψηλάφητες βλάβες που είναι ορατές μόνο σε μαγνητικούς μαστογράφους εντοπίζονται μόνο σε αυτούς εκτός αν οι βλάβες ανιχνεύονται με υπέρηχους.

Τα µηχανήµατα οστεοπόρωσης (DEXA) εκτός της µέτρησης της Οστικής πυκνότητος σε διάφορες περιοχές του σώµατος καταγράφουν την Οστική πυκνότητα σε ολόκληρο τον οστέινο σκελετό, ενώ ταυτόχρονα καταγράφουν την περιεκτικότητα του σώµατος σε µυϊκή µάζα αλλά και σε λίπος.

Υπάρχουν περιοχικές µετρήσεις των παραπάνω στοιχείων και ειδικά για το λίπος γίνεται εκτίµηση πλέον τόσο του υποδόριου όσο και του σπλαχνικού λίπους που βρίσκεται µέσα στην κοιλιά του εξεταζόµενου και η µέτρηση του οποίου είναι προγνωστικός παράγοντας για µεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήµατα.

H υψηλής ευκρίνειας Τομοσύνθεση επιτρέπει σήμερον την ανίχνευση μικρότερων καρκίνων του μαστού σε σύγκριση με την αρχική μορφή της.

Επιτρέπει επίσης την δημιουργία καλύτερων Συνθετικών εικόνων που μειώνουν την συνολική ακτινοβολία της εξέτασης κατα 40% τουλάχιστον.

Σαρώνοντας τούς μαστούς με τομές 1 χιλιοστού αναδεικνύονται καρκίνοι που θα μπορούσαν να ανιχνευθούν μόνο αν είχε γίνει και υπέρηχος συμπληρωματικά.

Τελευταία η χρησιμοποίηση σκιαγραφικού στη Μαστογραφία αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα για ανίχνευση μικρών καρκίνων ακόμα και σε δύσκολους πυκνούς μαστούς και στην ουσία μπορεί να αντικαταστήσει στις ίδιες ενδείξεις μία Μαγνητική Μαστογραφία που χρησιμοποιεί και αυτή σκιαγραφικό.

Η ελαστογραφία που χρησιμοποιείται σήμερα στο Κέντρο μας στη strain αλλα και στην shear wave μορφή της είναι περαιτέρω εξελιγμένη συγκριτικά. Η μελέτη της μικροαγγείωσης μιας βλάβης που διαθέτει ο υπερταχύς Υπερηχογράφος Aixplorer προσθέτει επιπλέον πληροφορίες για την ανίχνευση ενός καρκίνου. 

Τέλος η χρησιμοποίηση σκιαγραφικών και στους Υπέρηχους μαστού μπορεί να βοηθήσει στο χαρακτηρισμό βλαβών και επιλογή αυτών που χρειάζονται περαιτέρω βιοψία.

 

Το κέντρο

Το Κέντρο του ακτινοδιαγνωστή Σπύρου Λαζάρου είναι ένας one stop diagnosis χώρος που χρησιμοποιεί την πλέον καινοτόμο τεχνολογία σήμερα στο πεδίο της Πρόληψης και της Διάγνωσης των Παθήσεων του Μαστού και της Οστεοπόρωσης

Επικοινωνία

 
 

Κλείσε Ραντεβού